Auteur : charentais - Date : 16 octobre, 2008
_
LES METIVES - Jean Naud
-
D’thieu temps o couminçait à y’ avouére thieuques mouéssouneuses-lieuses peur thieu qu’en avit lés moéyens. O fallait beun dans lés sept mille francs peur en avouére ine et o l’étit in bel enghin qui léssait chère lés gharbes aveuc in nouch qui s’fazit atomatiqu’ment. O l’est point’in sot qui z’a inventé !! Lés aûtes copiant aveuc in « Appareil » , o l’étit in tabyier qui mettiant sus l’porte lame d’ine faucheuse , aveuc in gas assis d’couté, sus la roue drête qui rabattait l’grain d’son rateau à bié , pendant qu’l’aute , en m’nant lés ch’vaux appouet l’pied sus ine pédale. Quand la brasée étit assez grousse, y la fazit chère. Darriere, souvent , dés feumes seuguiant peur z’ou lier aveuc dés liens d’paille ou d’fontarne et thieu , le matin, le matin d’boune heure peur pas qu’o seye trop hâre.
-
Aveuc thiéllées lieuse, on pouvait point coumincer à coper d’boune heure , l’matin, o fallait qu’l’égail seye chêt sinon la paille montit pas dans lés touéles. Mais o l’avit ben d’l’ouvraghe à feire avant : O fallait preuparer lés tails. Lés mourciâs d’grains aviant dés foués dés palisses autour, ou bin l’vouésin avit l’seun pas copé, bin sur on peuvait pas z’y ébouyer sa reucolte. Là ou passiant lés ch’vaux et la grande roue de’thielle machine, o l’étit pas jholi darriere, alors aveuc in dail à rateau, on copait l’tour d’au champ et on z’ou ramassait à la faucille en fazant dés brassées qu’on liait au lien d’paille. Dans thieu pays bas, o y avait otou dés éssigouéres qu’o fallait faucher z’elles tout, peur amprès abatte la terre à la tranche, sinon o fazit in choc in p’tit sec sus thiélle terre dûre et o l’aurait pus casser l’bâti d’la lieuse. Pendant qu’o y en avit in qui tarminait l’éssigouére, les autes s’en ralliant coumincer à at’ler lés ch’vaux qu’o l’avit fallu feire bouére, pasqu’y manghiant dépeu l’matin et z’eu douner in picotin d’avouéne. Thiéllés troués ch’vaux sont d’front, d’chaque couté d’au timon , in a gauche, deux a dreite. O y a pu qu’a z’eu mette lés « Italiennes » et en route peur le taille. Mais ine fouée arrivé , o l’est pas encore prêt d’embaucher : Thiélle lieuse étit sus l’chariot à cause dés ch’mins qui sont pas larghes et o faut la mette préte à coper. Peur ça emprés avouére enl’vé la goupille qui tint l’avant train, o faut baisser la grande roue et la p’tite otou peur sortit lés deux dau chariot et, rmette thieu l’avant train d’vant. In p’tit d’heule à la tête de bielle et ma foué, jh’allons quand mème embaucher !
-
Lés peurmieres gharbes couminçant à chère, in p’tit réghiaghe au tape thiu et aux rabatteurs et o l’a l’air d’aller. Mais o faut arreuter : La touèle d’au tabyer torne pas beun, al tend pas assez o z’y faut in creux d’mais et o l’est r’partit peur de bon. Lés gharbes chêyant pas loin à loin, l’grain é bon. Encore thieuques tours, les feumes peurrant coumincer lés quintiâs.
L’temps passe , l’heure de la collation arrive, jh’allons det’ler à l’ombe, le soulail détendra moins lés touéles. O fait chaud, lés ch’vaux éthiumant, avant piens d’mouches et d’tyons. Nous v’la à la méson. In peuquet d’foin à thiéllés animeaux et vite à tabye, jh’ couminçons à avouére la piâtrelle !
-
L’temps qu’lés ch’vaux finissant d’se panser, coume le taille é pas loin , jhalons grèsser la machine et passer in cot d’piarre sus la lame. Lés bêtes avant bu et sont prétes peur rat’ler, jh’emportons à bouére rollé dans ine ghenaille : O rastra pu frais ! Ine feume r’vindra cheurcher l’p’tit collation. L’temps é orâgeoux , o peutra thiétte neu, m’en doute ! O faut s’dépeucher, et z’ou v’la r’partit…. O lé cinq heures , lés ch’vaux sont fatiqués ! Jh’allons lés feire buffer in p’tit moument à l’ombe, et, o tombe beun, l’p’tit collatation arrive : à bouére bin freis, in p’tit d’grattons , ine tête d’ail peur mangher aveuc, in camembert et in bout d’miche de cinq livres env’loupé dans in teurchon , nous v’la teurtous installés autour de thieu panais en r’gardant de c’qui reuste à f aire : A peu près in jhorneau et d’mie , o l’a quand même bin diminué dépeu tantoû. Jh’pense qu’o s’ra pas fini trop tard , et les quintiâs otou . Tant meux , si o mouille on s’ra tranquille. D’main si o fait biâ , on r’couminç’ra dans ine aute piece , mais o faura songher à passer ine lame sus la meule, pasque thiélle là , al é guârit d’la râghe !!!
-
-