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Nout’  cougna     Jean Naud.

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Quand les vendanghes étiant fétes, o y’avit encore les couvrailles qui deuriant des foué jhusqu’au tienze décembe, pasqu’aveuc des beufs et ine charrûe à rouelles, o fallait mais de temps qu’aneû aveuc in tracteur et ine quate socs.

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Coume cheu nous o y’avit ine veuille chauyière, emprès les couvrailles, on brûlait noute reucolte de vin. Les bounes an-nées, quand o gh’lait pas o n’en avit bin cinquiante à souéxante barriques d’vin bian, d’thieu temps o l’étit pas reun ! Les ghens d’aneû qui vériant thielle instalation peuriant point creire qu’ol est possibye de faire d’l'eau d’vie aveuc in enghin d’même . Thielle marmitte étit faurrée sous des briques piates, jouintes aveuc d’la varéne. D’vant ol étit in fougher en piarre de taille des Chaudrolles et  d’sus ine aspèce de chapiâ en cuive aveuc in tuyau tout dret qui s’embouétait dans la pipe, et tout thieu si ras d’la sol, qu’o fallait qu’o pisse dans ine enchère saquée dans n’in creux.
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D’ thieu temps peur distiller o y avit moins d’embûches qu’asteur : Pas d’bureau natiounal, pas d’ crus ni d’comptes d’aghes coume aneû .Ol avit thieuques rats d’caves à ch’vaux que jhe vouéyions quasiment jhamais , peurtant, ol avit bin des fraudeurs d’thieu temps otout. Jh’vas vous dire ine afeire à thieu sujhet qu’est pas creyiabye, peurtant, al est véridique ! h’avions t’in vouésin qui roulait, aveuc ine charrette et des ch’vaux , dau troés sit dans des teurçons, peur ine maison d’Jharnat qui z’ou éspédiait ailleurs peur faire d’la bibine. Thieu troé sit ol étit coume les vins vinés d’aneu: de l’eau d’vie mélanghée au vin et coume emprès l’phylloxera o y avit pas jholiment d’vin, peur fère thieu troés sit , y mettiant d’l'éve à la piace et peur dounner in p’tit d’couleur, y peurniant d’la varène sus l’teurier d’Chailloux et y brassiant tout thieu peur qu’o seyisse in p’tit troubye ! A d’ c’qu’o parrait qu’ol en a qu’auriant trouvé des veurdons dans thies les teurçons , à cause que thieu l’houme peurnait oyout l’éve dans l’fousier, dan l’ Capitaine, ou qu’ol avait dau pouésson en thieu temps .

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Jh’avions finit les couvrailles et avant d’coumencer in taille de bois sus thieu teurrier d’Chailloux, jh’nous sont mis en train peur brûler thieu vin qu’étit bin finit d’bouilli et coume o començait à fère fret, jh’s'rons beun o chaud.
A couté d’la chauyiere, ol avit in timbe dans la sol, peur mette l’vin, qui t’nait quate cents lites coume la marmitte. Faut dire qu’ol étit ine grande. O n’en manquait pas qui faziant deux cent cinquiante à troués cent lites. Jh’avions dont rempyit thieu timbe peur fère coume y fazant encore aneû: ine chauffe d’ève, ol enleuve l’vart de gris. Peur garni la chauyière, à coute d’thieu timbe ol a ine ancienne pompe de poué. Dans in p’tit quart d’heure y l’est vide. Asteur, jh’allons pouvouère fiamber in fagot d’épines et r’mette le chapiâ d’sus la marmitte. Ol est pas tout, a l’entour d’thieu chapiâ o faut mette in joint d’céruse et au tuyau qui rente dans la pipe, enroller ine bande de guenille et d’ céruse peur qu’o prenne bin jhuste, songher à vouére que la cheun’rolle d’la gargousse seye beun’enfoncée ou bin o s’vidrait d’in seul cop. Thieu peurmier fagot est dejha breulé , vite  in aute , bauré aveuc in fôrchat d’ boué , surtout pas d’fôrche en far , o défonc’rait l’thiu d’thielle marmitte : Y l’est en  cuivre et quand ol est chaud, o s’transparce coume reun !
Ol est pas prêt d’bouillir, o faut beun ine coubye d’heures et ine dizaine de fagots peur qu’o vienne au courant. O fume déjha à pas s’y vouèr. Deurant thieu temps, jh’allons vider ine toune dans l’timbe  peur fére noute peurmier brouilli et rentrer thieuques beurrouéttées d’fagots et d’gougnes peur la neût. D’ souér o n’en a t’in qui couch’ra à couté d’la chauyiére, dans thieu l’ancien lit d’far, sus thiélle paillasse en papotes de garouil, aveuc ine boune couette d’piumes. Y s’ra beun au chaud peur passer la neu, domaghe qu’o faura s’lever peur garni l’fougher et la chauyiére.  L’lend’main, amprés souper , o y avit assez d’brouilli peur fére ine boune chauffe. O s’trouvait d’garnir la chauyiére veur les dix heures , al s’ra t’au courant à mineû et o faurra ghiétter quand o s’ra prêt’ a pisser, peur feurmer l’tirraghe : la ch’minée qu’est dans l’mur a t’ine veuile feurrée à l’esprès, peur pas qu’al s’emballe et emprés, enl’ver « la tête » et ma foué aveuc ine boune bûche bin nouâssouse, on peura p’t'etre dormi quate heures avant qu’o seye bon à coper. D’thieu temps o l’en avit qu’aviant pas d’poids peur peuser l’eau d’vie et coume jh’etions d’thiéllés là , peur savouére si ol ‘étit bon à coper, on ‘en mettait dans n’ine plieuvette et en secouant, si o s’fazait des bulles , ol ‘étit bon à coper. L’rastant d’la chauffe, o pissait dans in bail à couté, jhusqu’au matin. Ol’est de c’qui z’appeliant la « qoue », qui r’passiant aveuc l’vin peur in aute brouilli. Dès l’jhour levé, ol ‘étit grand temps de r’fère le pien dau timbe qu’étit d’hiaur, darriere le mur dau chai et qui, aveuc des dalles en piarre, sarvait à r’frédir. Coume o y avit in pouèt esprès aveuc in seya et ine longhe, ol étit assez vite fait. Asteur ol étit l’temps de r’coumencer d’ vider l’mar, en fazant bin gard à pas s’échauder en tirant thiélle cheun’rolle, rempyi la chauyière, r’faire encore les jhouints, r’mette au courant et thieu, deurrant troués s’maines.
On n’avit point l’temps d’faire aute chouse. Mais quand ol étit tarminé, jh’étions bin contents. Jh’avions quate teurçons d’piens, en châgne sarkiés d’chatâgnier, dans thieu chai à couté et aveuc les thieuques autes des an-nées d’avant, qu’étiant cachés peur les arantelles, o fazit piési à vouére et ….. à licher otout aveuc thiélle plieuvette qui pendillait darriere thielle porte. Dans thiéllés teurçons, ol étit d’la boune, pas d’la bibine coume de c’qu’ol a dans l’coumarce aneu ! Jh’doun’ris ma tête à coper qui z’y avant mis d’l'éve et dau caramel , peur z’ou jhauni  in pt’it. Thiéllés la qui qu’neussant reun z’ou trouvant bon!

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Mais la noute, de thieu temps que jh’vous cause, ol aurait été domaghe qu’al seyisse bue peur des sots! !!!!

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